Haren-Eelde

Sociaal jaarverslag 2022 Groei & Bloei afd. Haren - Eelde

Op het moment dat dit verslag wordt geschreven, hebben we zacht winterweer met temperaturen die net onder en vooral boven de 10 graden liggen. De sneeuwklokjes staan massaal in knop. Ondanks dit zachte weer, snoepen allerlei vogels van de gestrooide zaden, vogelvoedertaart en vogel pindakaas. Vorige week liep een eekhoorn in onze tuin en een dag later in de straat. Bij het opvegen van dorre bladeren, viel het mij op dat ze al aan het composteren waren. Wat is de natuur toch bijzonder en sterk, maar wij mensen moeten de natuur wel een kans geven.

Gelukkig besteedt Groei & Bloei hier veel aandacht aan, net zoals onze leden. Hoewel Haren (en Eelde wellicht ook) veel kinderen lijkt te hebben als je naar de scholen kijkt, moeten we toch vaststellen dat Haren een vrij grijze bevolking heeft. Dit leidt toch tot een dalend ledenaantal. Gelukkig hebben wij een groot aantal zeer trouwe leden, waar we uiteraard erg blij mee zijn. Het eerste deel van 2022 was nog in de ban van Corona. De Plantjesbeurs in de Hortus in april ging wel door en onze afdeling was daar, zoals gewoonlijk present. 

Vanaf september konden onze lezingen weer gewoon worden bezocht, zonder Corona beperkingen. Van onze lezingen maakte Boukje Tanja een leuk verslag voor onze Nieuwsbrief. De inmiddels jaarlijkse Open Tuinen Estafette, wordt georganiseerd door het Rayon. Elke afdeling zelf draagt zorg voor de verdere organisatie. Ons commissielid Sophie Kramer heeft dit zeer succesvol uitgevoerd. Matty Niemeijer stond weer garant voor de cursussen bloemschikken. Ook daar kunnen we ons verheugen op een groep vaste deelnemers en een prima docent: Arjan Oosting. Onze afdeling was aanwezig met een kraam op de Kunst- en Cultuurmarkt in Haren. Zoals altijd werden de dag ervoor bij Janneke al veel herfst bloementaarten gemaakt voor de verkoop. Ze werden grif verkocht en de bloemschiksters hebben gedurende de markt nog veel bloemen taarten bijgemaakt.

De workshop “Bollenmand” vullen vond weer plaats. We hebben de deelnemers gevraagd om regelmatig de bloemen van deze mand te fotograferen voor onze Nieuwsbrief, om iedereen te laten zien hoe leuk zo’n bollenmand wordt. Geertje Stienstra, Floral Disigner, verzorgde voor ons de kerst bloemschik demonstratie voor een volle zaal. Deze activiteit werd prima georganiseerd door Matty. Twee weken later werd onder leiding van Sophie Kramer en Ineke Bremer door de leden zelf kerstbloementaarten en andere kerstbloemstukken gemaakt. De sfeer was gezellig en de resultaten meer dan mooi.

Elk jaar wordt in principe een besturendag georganiseerd voor alle G & B besturen uit de provincie. Beurtelings wordt deze georganiseerd door de diverse afdelingen. In 2022 was onze afdeling aan de beurt. Met elkaar hebben we een interessant en plezierig bezoek gebracht aan het Klompenmuseum in Eelde en aan museum De Buitenplaats. De sfeer was gezellig en iedereen vond dat onze afdeling de organisatie prima voor elkaar had.

Binnenkort wordt begonnen met het organiseren van activiteiten voor 2023. In ons Sociaal Jaarverslag 2022 moesten we meedelen, dat Janny Douwes tijdelijk was uitgeschakeld om onze Nieuwsbrief op te maken en te verzorgen. We zijn erg blij dat zij haar taken weer heeft kunnen opnemen. Onze Nieuwsbrieven zien er altijd fleurig uit! Ook zijn we blij met onze nieuwe penningmeester: Henriette Sillje. Tot slot is het bestuur blij met Janneke Kruijer, die als een goede voorzitter betaamt, vinger aan de pols houdt bij onze activiteiten. De sfeer in het bestuur is altijd prettig. De vergaderingen vinden om de zes weken plaats.

Halverwege het jaar vonden we Marion Krom bereid ons bestuur te versterken. In september heeft het bestuur u voorgesteld haar als bestuurslid te benoemen. De aanwezigen hebben hierin graag toegestemd. Wellicht kunt u op onze jaarvergadering op donderdag 16 februari a.s. met haar kennismaken. Ons contact met het Rayon en andere plaatselijke afdelingen. Tot slot kunnen wij u laten weten dat wij altijd, indien nodig, kunnen steunen op het landelijk bestuur van Groei & Bloei.

Toos Flentge, secretaris.