Sociaal Jaarverslag 2017 afdeling Haren Eelde

2017 was een plezierig jaar voor onze afdeling. Helaas hebben we wel te kampen met een lichte daling van het aantal leden, van 193 naar 186 op 1 januari 2018. Het bestuur heeft evengoed veel zin om door te gaan met activiteiten en probeert ook die mensen te bereiken die misschien iets minder belangstelling hebben voor een lezing over een bloemengroep, maar b.v. een lezing over iets totaal anders. Bijvoorbeeld over misschien wel de meest noodzakelijke basis voor een goede tuin, de bodem. Ook wordt gewerkt aan een bezoek aan een gerenommeerd gereedschapsbedrijf. Het bestuur vergadert eens per zes weken. Helaas hebben we nog steeds geen vaste voorzitter, dat zou toch echt moeten. Ook kan het gebeuren dat de werkdruk van een bestuurslid dermate zwaar wordt, dat het moeilijk wordt andere dingen erbij te doen. Dit ondervond Adèle Dummer bij het maken van onze Nieuwsbrieven. Ze slaagde er evengoed in prima Nieuwsbrieven te maken. We vinden het bijzonder fijn dat Janny Douwes deze taak inmiddels heeft overgenomen. Het is overigens niet haar bedoeling bestuurslid te worden.

De lezingen werden goed bezocht, vooral de lezing op 31 okt. over schaduwplanten van Coen Jansen. De Open Tuinen Estafette was wederom een groot succes. Dit jaar was Haren/Eelde als eerste aan de beurt. Dit betekende dat ons bestuur ook moest zorgen voor de opening, waarbij de deelnemers en de besturen van de hele provincie uitgenodigd waren. De opening vond op een speciale locatie plaats, de benedenzaal van het VWDTP gebouw aan de Meerweg. Minder goed werden de 3 Tuinfietsrondjes bezocht, erg jammer. Het weer speelde zeker geen parten, alle avonden was het mooi weer. Tijdens de Tuin & Sfeer beurs in febr. in de Martinihal was Groei & Bloei  vertegenwoordigd met een mooie kraam. Dit leverde diverse nieuwe leden op. Alle afdelingen van de provincie deden mee. (Dus gingen niet alle deze leden naar onze afdeling.) Op de, overigens totaal verregende Kunst- en Cultuurmarkt in Haren eind aug., was onze afdeling bijzonder succesvol met de verkoop van prachtige bloementaarten. Als zoete broodjes gingen ze over de toonbank. Goed dat onze afdeling beschikt over prima creatieve en actieve bloemschikkers, zowel in het bestuur als daarbuiten. Dit succes kon worden herhaald tijdens de Glimmer Wintermarkt in november. De activiteit bollenmand vullen was wederom een succes. Ook de busreis naar Bad Zwischenahn was zeer succesvol en een gezamenlijk reisje is iets om weer te herhalen. In 2017 werden 4 bloemschikcursussen gegeven. Deze waren zo succesvol dat er zelfs even een wachtlijst ontstond. Ook organiseerden Margriet en haar team een extra workshop. De kerst bloemschikdemonstratie op 29 november gegeven door Anniek Siegers was inspirerend en werd goed bezocht.

Tuinliefhebbers staan bekend als plezierige mensen. Dit blijkt ook wel uit de plezierige sfeer in het bestuur en de leden. Tuinen en bermen zijn steeds belangrijker voor de natuur en de waterhuishouding. Een straat met bomen/struiken/groene tuinen komt altijd vriendelijk over. Dit behoeven niet gemanicuurde tuinen te zijn. Een onderzoek in Engeland over welke tuinen het meest aantrekkelijk zijn voor insecten, zoals bijen en hommels, liet een verrassend resultaat zien; de perfect onderhouden tuinen en de wilde tuinen moesten het hierbij afleggen tegenover tuinen een klein beetje rommeliger waren. Een geruststellend idee voor een heleboel tuinmensen. Het bestuur heeft zin in de realisatie van een leuk programma voor 2018. Maar we hebben dringend nieuwe bestuursleden nodig. Een voorzitter en een penningmeester. U hoeft dit niet direct te kunnen, u kunt ook eerst een jaar meedraaien als gewoon bestuurslid. We nodigen u hiervoor van harte uit!

Toos Flentge,

secretaris

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien