Haren-Eelde

Lezing Wiecher Huisman over bijzondere planten op 20 februari 2020

Toen zijn vader hem (licht wanhopig, want leren wilde hij niet) vroeg wat hij dan wel wilde, zei Wiecher Huisman: “Ik wil iets met bomen doen”. Dat doet hij dus nog steeds, heeft inmiddels 40 jaar ervaring en bij zijn huis in Gasselte een groot arboretum aangelegd. Hij verzamelt bomen, liefst meerstammige; als hij een soort heel mooi vindt, wil hij er veel van hebben.

Zijn eerste fascinatie was voor coniferen, die o.a. leidde tot een reis door China en Japan: natuurlijk liet hij ons daar fraaie beelden van zien. Daarna volgden heidetuinen en rododendrons, het liefst in ton-sur-ton kleuren bij elkaar gezet. Hij wilde eerst geen Eiken, maar vindt ze nu zo mooi, dat hij er grond bij heeft gekocht om ze allemaal een plek te kunnen geven. Graag zoekt hij naar bomen die drie of vier keer mooi zijn, zoals de Prunus sargenti en de Malus ’Indian Summer’: mooie stam, mooi blad, bloei in de lente en kleur in de herfst.  

Wiecher is stellig in zijn oordeel: Hydrangea’s zijn alleen maar mooi tussen rododendrons en andere struiken, in een rij vindt hij lelijk. Erg mooi noemt hij Hydrangea ‘Limelight’: ”die moet je niet in 1 keer snoeien, dus nu (februari) en over een paar weken opnieuw. Eikenblad Hydrangea moet je met varens en Epimediums combineren en ‘mager’ neerzetten, dus geen mest”.

Prachtig waren inderdaad de  foto’s die hij ons daarvan liet zien. Hij leerde ons dat er ook een Camellia (sasanqua) is, die in de herfst bloeit en “niet zo stijf  bloeit als de lentebloeiende soort. Albelia parviflora kan met het huidige klimaat ook, bloeit super lang en is geschikt voor droge grond in de volle zon”. Als onder beplanting gebruikt hij wel Hemerocallis ‘Pink damask’en zelfs Leonthopodium/edelweiss. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Meer voorbeelden van zijn manier van ontwerpen zijn te vinden in Arboretum Westeresch in Vlagtwedde en natuurlijk zijn eigen droomtuin  Arcadië in Gasselte. Ga kijken!

Boukje Tanja